Słowackiego 6
Jest typowa dla śródmiejskich uzupełnień plomba. Ze znajdującej się w pobliżu kieleckiego placu Wolności działki roztacza się widok na kieleckie śródmieście oraz odległe wzgórza, w tym Karczówkę. Dlatego zaprojektowano duże przeszklenia oraz biegnące wzdłuż całej elewacji balkony, które pozwalać mają nie tylko na podziwianie efektownej panoramy, ale także wewnętrznego zielonego i dość obszernego dziedzińca kwartału. Kompozycja elewacji frontowej z jednej strony orientuje widok z mieszkań, z drugiej zaś jest współczesną grą form. Rytmiczny podział elewacji frontowej, dwuspadowy kryty blachą dach w układzie kalenicowym oraz tynk wapienny miały wtopić budynek w istniejącą pierzeję zabudowy. W budynku zaprojektowano 1 lokal usługowy w parterze, 6 mieszkań 3-pokojowych, 1-mieszkanie 5 pokojowe oraz 7 miejsc postojowych w garażu podziemnym.
Inwestor
Castle Hill spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Etapy
Projekt koncepcyjny, projekt budowlano, projekt wykonawczy
Zespół projektowy
Jakub Heciak, Grzegorz Krzemień, Magdalena Wojnowska-Heciak
Wizualizacje
Mateusz Omański
Data
2016-2017